Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Сблъсък > Австрийски политик с остра позиция за Украйна

Австрийски политик с остра позиция за Украйна

Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не трябва да се предлага членство в ЕС. Шаленберг коментира темата в реч на 14-ата среща на върха на европейските медии в Лех ам Арлберг, съобщи Нова телевизия. Министърът смята, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Шаленберг аргументира позицията си с мотива, че има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата. Австрийското издание Heute цитира и думите на Шаленберг, че Украйна по принцип не трябва да става член на ЕС дори в бъдеще. Той се застъпи за различен път за Украйна от пълноправно членство.

Според министъра трябва да има и други модели освен присъединяване на Украйна към ЕС – присъединяване към Единната икономическа зона на ЕС или просто запазване на сегашното ниво на Споразумението за асоцииране.

Шаленберг призова за по-голяма гъвкавост в търсенето на механизми за сближаване между Украйна и ЕС. Той обаче безспорно подкрепи по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ЕС с Украйна.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отказа да отговори на въпроса дали всички държави от ЕС са съгласни с перспективата за членство на Украйна

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x