Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Авторитетен симпозиум се провежда в Бургас

Авторитетен симпозиум се провежда в Бургас

Третият Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина (BioInfoMed‘2024) събра учени от България и чужбина в Бургас, съобщава „Блумбърг“. Събитието, което се провежда от 4 до 6 юли в Международния конгресен център, е утвърдено като важна част от научния календар в България и Европа.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Проф. д-р Христо Бозов, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, откри симпозиума, като поздрави организационния комитет и участниците с научни трудове. Той отбеляза, че има 172 участника и 49 доклада, обхващащи теми като биология, медицина и изкуствен интелект. Заместник-кметът на Бургас, Михаил Ненов, изрази надежда, че събитието ще породи нови идеи и решения на предизвикателствата на съвремието.

Проф. Сотир Сотиров, председател на конференцията, и проф. Таня Пенчева от БАН, съорганизатор на събитието, отбелязаха значението на разширяването на географията на поканените лектори, включително участници от Индия и Швейцария. Проф. Бойко Георгиев-Рюег от Изследователския институт Давос също поздрави участниците онлайн и изрази надежда за продължаване на успешната колаборация.

Конференцията е насочена към изследвания и иновации в биомедицината, биоинформатиката, изкуствения интелект, компютърните технологии, общественото здраве и качеството на живот. След строг процес на рецензиране, докладите ще бъдат публикувани в сборник от конференции на “Springer”.

Организатори на събитието са Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Изследователски институт Давос, Съюз на учените в България и други. Генерални председатели на програмния комитет са проф. Сотир Сотиров, проф. Таня Пенчева, проф. Бойко Георгиев-Рюег и проф. Януш Качпржик.

Сред гост-лекторите са проф. Бойко Георгиев-Рюег, проф. Ованес Мекенян, проф. Ги Де Тре, проф. Кристина Групчева и д-р Мария А. Митева. Те ще представят доклади по различни теми, свързани с изкуствения интелект, биоинформатиката и медицината.

Интересът към форума нараства с всяка година, като участници идват от България, Мексико, Индия, Великобритания, Франция, Белгия, Полша, Турция, Норвегия, Мароко, Чехия, Швейцария и други страни. През трите дни на симпозиума ще бъдат представени научни трудове и обсъдени новостите в тези научни области, с акцент върху изкуствения интелект в биологията и медицината.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x