Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Азербайджанският президент участва във военен парад в главния град на Нагорни Карабах

Азербайджанският президент участва във военен парад в главния град на Нагорни Карабах

Освобождението на Агдам, Лачин и Калбаджар без нито един изстрел спаси живота на хиляди наши млади хора, заяви днес азербайджанският президент Илхам Алиев, цитиран от азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ.

Алиев каза това на военен парад в Ханкенди (главният град на Нагорни Карабах) по случай третата годишнина от победата във войната с арменските сили от 2020 г.

„По онова време (10 ноември 2020 г., пояснителна бележка на АЗЕРТАДЖ) нямах никакво съмнение, че ще дойде денят, в който азербайджанският флаг ще бъде издигнат тук, в град Ханкенди. Краят на 44-дневната война на 10 ноември 2022 г. ни даде възможност да си върнем окръзите Агдам, Калбаджар и Лачин без нито един изстрел“, каза Алиев на парада в Ханкенди.

Азербайджанският президент взе участие в парада в Ханкенди няколко седмици след като Баку си върна с мълниеносна операция контрола върху региона Нагорни Карабах, който допреди това се контролираше от арменски сепаратисти.

Азербайджански войници преминаха по централния площад на Ханкенди под съпровода на военен оркестър. Над сградата, която служеше за централа на арменските сепаратистки власти на Нагорни Карабах, се развява сега националният флаг на Азербайджан.

Президентът Алиев посети за първи път Ханкенди на 15 октомври и участва в церемония по издигането на азербайджанското знаме, припомня АФП.

Днес се навършват три години от победата на Баку срещу Ереван през 2020 г. във война, която продължи шест седмици. Армения бе принудена да отстъпи на Азербайджан контрола над важни територии във и около Нагорни Карабах, който се намираше под арменски контрол в продължение на около 30 години, отбелязва Франс прес.

В първата война за Нагорни Карабах, която бе водена през 90-те години на миналия век, след разпадането на Съветския съюз, загинаха 30 хиляди души, а стотици хиляди станаха бежанци.

През септември Баку предприе светкавична операция, с която принуди арменските сепаратисти в Нагорни Карабах да капитулират. Азербайджан установи контрол над целия регион, като повече от 100 хиляди души (от общо 120 хиляди души население на Нагорни Карабах) избягаха в Армения.

Преговорният процес за подписване на мирен договор между Азербайджан и Армения, който се води с международно посредничество, засега не е постигнал целта си.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x