Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Азерски газ потече по интерконектора към България тази сутрин – с колко ще поевтинее синьото гориво

От 7 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски газ по интерконектора с Гърция. Това обяви Деница Златева – изпълнителен директор на „Булгаргаз“ в специалното студио на БНТ, посветено на официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

След пускането на интерконектора предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв., или с близо 34 лв. по-ниска от септемврийската. Цената на синьото гориво за октомври предстои да бъде утвърдена на заседание на КЕВР днес. Договореното дневно количество, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

„Това събитие е наистина огромно по значимост и за България и за съседните ни държави и за ЕС. Ние диверсифицираме както маршрутите, така и източниците на доставка. Това събитие има и видим и реален ефект върху българските потребители, дава и глътка въздух по отношение на конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като дружество е, че тази сутрин от 7 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на договорената цена“, каза Деница Златева.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, заяви, че след пускането на интерконектора България, съвместно с Румъния, Словакия, Унгария може да транзитира увеличени количества азерски газ към Европа.

„Това е инициатива, следствие от меморандума за партньорство с Азербайджан. От началото на август започнахме да работим в тази посока – това, което беше договорено между г-жа фон дер Лайен и г-н Илхам Алиев за увеличаване на количествата азерски газ в дългосрочен план на територията на целия Европейски съюз“.

Днешният ден е и началото на газовата година. И до този момент количества азерски газ достъпваха до България, но 1 октомври е ключова дата по отношение на цените, коментира още Малинов

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x