Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Актьорите извоюваха бюджет за сценичните изкуства, но се притесняват от бюрократични забавяния

Актьорите извоюваха бюджет за сценичните изкуства, но се притесняват от бюрократични забавяния

След като успешно протестираха за допълнително финансиране на сценичните изкуства, актьорите сега са обезпокоени от възможността парите да не достигнат до тях поради изпуснати срокове и да се върнат обратно в бюджета.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Актьорът Ивайло Ненов от Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе сподели в предаването „Твоят ден“, че освен допълнителни средства, по време на протестите са настоявали и за законови промени, които към момента не са в процес на изпълнение.

Димитър Фишев от Държавния куклен театър подчерта, че настоящата методика на финансиране не позволява насочване на сценичните изкуства към по-малките и по-бедни региони, защото е базирана на изкараните пари, а не на броя на зрителите.

Министърът на културата Найден Тодоров увери, че се работи по ускоряване на процеса и че парите ще стигнат до хората. Той призна, че настоящата система за финансиране е довела до прекомерна комерсиализация на сценичните изкуства и изисква промяна. Найденов поясни, че театрите и Министерството на културата постоянно трябва да правят преизчисления, тъй като бюджетите се базират на приходите от предходната година, което затруднява планирането на културни политики.

Министърът обяви нова идея, която може да реши проблема окончателно: периодът на преизчисление на субсидията да бъде удължен от един месец на една година. Той изрази надежда, че ще бъдат въведени и промени за подобряване на достъпа до култура в малките населени места.

Ситуацията остава динамична, като културната общност очаква конкретни действия и реални резултати в най-скоро време.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x