Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Актьор от любим детски сериал влезе в управата на БНБ

Актьор от любим детски сериал влезе в управата на БНБ

Държавният глава Румен Радев е назначил за член на управителния съвет на Българската народна банка, считано от 18 юни 2022 г., със свой указ Илия Лингорски. Указът за назначение на президента е № 118 от 15 април 2022 г.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Лингорски ще смени на поста Елица Николова., чийто мандат изтича. Мандатът на членовете на УС е шест години.

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) се състои от седем членове: управител и трима подуправители, които се избират от парламента, и трима други членове, които се назначават от президента.

В момента Илия Лингорски е главен икономист на ББР. Бил е заместник-министър на финансите и ръководител на Държавното съкровище, подуправител за България на Международния валутен фонд и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Член е на Консултативния съвет за задгранична сигурност (OSAC) към Държавния департамент на САЩ, а през 2020 г. е избран за главен икономист на Атлантическия клуб в България. Той е познат и с уникалната си роля в детския сериал „Васко да Гама от село Рупча“, където негов герой е незабравимия малък вундеркинд Женя.

Бил е член на Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Бил е също така член на Управителния съвет на „Банкова консолидационна компания“, председател на Националния съвет по преструктуриране и развитие на стоманодобивната индустрия в България и член на Националния съвет за научни изследвания към министъра на образованието и науката. Специализирал е в областта на математическото моделиране с приложения на системи с изкуствен интелект в Оксфордския университет и има публикации в международни издания на изследванията си върху използването на оптимизационни модели с генетични алгоритми. Докторант е по икономика във ВУЗФ с изследване и моделиране на структурната конвергенция и отчитане на дивергенцията в процесите на присъединяване и интегриране в еврозоната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x