Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ангажиментът на МВР при транспортиране на машините включва само съпровождане

Ангажиментът на МВР при транспортиране на машините включва само съпровождане

Пресцентърът на МВР разпрати изявление по българските медии, в което оповестява комуникацията си с ЦИК относно транспорта на машините за гласуване. Оттам подчертават, че ангажиментът на МВР при транспортирането на изборните материали, включително машини за гласуване, е свързан само и единствено със съпровождане.

Според позицията на МВР на 26 октовмри ЦИК изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за транспорт на 27 октовмри до всички СИК, в които ще се гласува машинно.

На същата дата постъпва второ писмо от ЦИК до директора на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, в което дават разрешение за „разпределението на машините по всички рампи за товарене да започне от 18.00ч на 26.10.2023 г.“, както и за приемането на машините в периода от 27.10.2023г до 31.10.2023 г.“

На основание на двете писма МВР започва съпровождането на транспортните средства с машините за гласуване към СИК в страната, като първия камион с машини напуска склада на „Карго – партнер“ в 13.40 часа.

На 27 октомври (вчера) в МВР постъпва ново писмо от ЦИК, което гласи, че „във връзка с решение №2819-МИ от 27.10.2023г на Централната избирателна комисия“ не трябва да се изнасят повече машини за гласуване от склада на „Карго-партнер“ ЕООД. В писмото пише още, че „всички изнесени машини, пристигнали в областните центрове“ незабавно трябва да се приберат в склада. „След прибиране в склада и на машините с инсталирана демоверсия да не се допуска внасяне и изнасяне на машини за гласуване“.

От МВР припомнят, че извеждането на машините за гласуване от склада и тяхното съпровождане до СИК се извършва по идентичен начин при всички избори, в които се използват те.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x