Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв.

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв.

Аптеките ще получават възнаграждение в размер на 15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. за изпълнение на рецепти. Това обяви и. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров след срещата с Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Постигнатата договорка е окончателна и ще върне нивата на заплащане на рецептите, каквито бяха до 1 април. Промените влизат в сила със задна дата от 1 юли и ще обхващат 11 отчетни периода.

„Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получава 15% от стойността му, над тази сума ще получава 25 лв. Този начин на заплащане е по-справедлив, по-удобен и по-прогнозируем както за бюджета, така и за самите аптеки,“ уточни проф. Мавров.

Той подчерта, че новият начин на финансиране не се влияе от броя на рецептите, броя на диагнозите и броя на медикаментите в една рецепта.

Председателят на БФС Димитър Маринов също изрази удовлетворение от постигнатото споразумение, заявявайки, че новият модел гарантира достъп до всички видове лекарства за пациентите и предвидимост за бюджета на НЗОК.

„Ако беше останал старият ред, пациентите лесно щяха да намират евтините продукти и нямаше да имат достъп до скъпите“, каза Маринов.

По данни на НЗОК, през 2023 г. средствата за отпускане на лекарства за домашно лечение в аптеките са били 34,3 млн. лв., включително 2 млн. лв. за аптеките в труднодостъпни райони. „Изпълнението към 31 декември 2023 г. е 30,7 млн. лв. За 2024 г. по този параграф са отпуснати 45,220 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за аптеки в труднодостъпните места,“ съобщи преди десетина дни директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в Касата Ганка Аврамова.

Маринов увери, че новият начин на заплащане гарантира справедливост, предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. „Пациентът ще може да изпълни цялото си предписание в рамките на три работни дни в различни аптеки,“ добави той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x