Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > Аптеки в цяла България затварят за два часа в сряда в знак на протест срещу изменения в регулациите за изписване на лекарства

Аптеки в цяла България затварят за два часа в сряда в знак на протест срещу изменения в регулациите за изписване на лекарства

Днес, аптеките по цялата страна ще останат затворени за два часа, между 14 и 16 часа, в израз на протест срещу предложените промени в начина на изписване на лекарства. Фармацевтите се обявяват против новата Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година, която, според тях, ще доведе до значително намаляване на техните доходи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Основните опасения на фармацевтите се свързват със зависимостта на техните доходи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и въведената практика за изписване на медикаменти за цялата терапия на един пациент на една рецептурна бланка. Те твърдят, че това ще доведе до финансови затруднения и дори до фалити на мнозина от техните колеги, чиито бизнеси са насочени към работа с НЗОК.

В отговор на критиките, Министерството на здравеопазването обяви, че проектът за изменение е в процес на обществено обсъждане до 4 юли 2024 година, и призовава за приспособяване на становища и предложения. Ведомството подчертава, че целта на предложените промени е да улеснят достъпа на пациентите до цялостна терапия и да оптимизират разходите на НЗОК.

Пациентските организации също са включени в дискусията, като изразяват различни гледни точки по въпроса. Едни подчертават необходимостта от по-добър достъп до лекарства, докато други изразяват загриженост от възможни затруднения при обслужването на пациентите в резултат на въведените промени.

В очакване на крайния анализ от страна на властите, се очаква напрежението в сектора да продължи да расте.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x