Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Арх. Емил Бурулянов : Безспорно най – необходимите качества за един архитект са упоритост и креативност

Арх. Емил Бурулянов : Безспорно най – необходимите качества за един архитект са упоритост и креативност

По случай денят на архитектурата и културното наследство , репортер на „Днес България“ се срещна с арх. Емил Бурулянов, председател на Съюза на архитектите в Бургас.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

За професията

Като син на родители архитекти, г-н Бурулянов винаги е знаел каква ще бъде неговата кариера. За професията споделя, че е чудесен начин да допринесеш и оставиш наследство след себе си. За него е цяло предизвикателство за всеки архитект да успее да изкара един проект до край, тъй като именно той е човекът, който трябва да вникне и създаде всеки един детайл, от чертежът до изпълнението, на един проект.Пред репортера ни арх. Бурулянов сподели, че за да бъде успешен, архитектът трябва да притежава две основни качества – упоритост и креативност. Човек, занимаващ се с тази професия трябва да е достатъчно упорит, за да не се предава пред трудностите, защото такива моменти има много. Както и да е креативен, за да има нужните знания, виждания и идеи, за да може да осъществява проектите си.

За архитектурното богатство на Бургас

„Бургас е млад град – в него има повече бъдеще, отколкото минало. Аз винаги съм виждал Бургас като един град, които има голям потенциал. Град, в който се развиват млади хора. Смятам, че Бургас може да застане рамо до рамо с много европейски градове.“, това заяви арх. Емил Бурулянов по повод въпрос на нашия репортер относно това как вижда морския ни град. Арх. Бурулянов изрази положително мнение относно сградите – паметници на културата. От малко над 200 такива , 80 % от тях са в добро състояние. По най – централните улици – „Александровска“ и „Богориди“ старите сгради са реставрирани. За него не е проблем старото да съжителства с новото, или по – друг начин казано – нови и модерни сгради да бъдат строени до стари такива.

За любимците в професията

Като професионалист, с дълъг стаж и опит зад гърба си , арх. Бурулянов споделя, че има много успешни проекти изпълнени със семейната им фирма. Но като своя слабост отчита в обществените сгради, с които той обича да участва в конкурси, както и в проекти с обществено значение. Пример за това е Планетариумът на Морска гара, като и това е бил проектът, спечелил признанието за Сграда на годината в категория „Културни сгради с културно предназначение и за образование“.

За бъдещите проекти

Арх. Бурулянов заяви, че имат проект наречен „Стадионът на платната“ за футболен стадион в ж.к Меден Рудник, но за сега е в застой, тъй като се търси финансиране. Друг бъдещ проект отново свързан с футболния живот на града е стадиона „Нефтохим“. Има идеи за нови играта, трибуна, за да може и отборът да разгърне своя потенциал, като бъде осигурено подходяща база за футболистите.

Кой е арх. Емил Бурулянов

Средното си образование арх. Бурулянов завършва в Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ в родния си град Бургас, с профил „Математика“ през 2003 г. и е приет в Университета Bduhaus във Ваймар, Германия, но се прехвърля в Университета в Малта, където през 2009 г. се дипломира като бакалавър по инженерство и архитектура. Същата година продължава обучението си в Каталунския институт по висша архитектура /IaaC/ в Барселона, Испания и през 2010 г. получава магистърската си степен по висша архитектура, с дипломен проект посветен на моста в Бургас и изкарва полугодишен стаж в архитектурно студио DNA Arguitectos. Едновременно с това става член на Камарата, а от 2011 г. и на Съюза на архитектите в България. През 2011 г. се завръща в България и започва работа в семейното архитектурно бюро „Декор Дизайн“ и като лектор във ВСУ „Черноризец Храбър“. През 2012 г. е избран за член на Комисията за международна дейност и евроинтеграция към Камарата на архитектите в България. От м. март 2020 г., след спечелен конкурс е главен архитект на община Бургас.

Автор е и на десетки статии и публикации за културното наследство, развитието на градските пространства, параметричната архитектура, дигиталните методи за проектиране и изграждане и т.н.

Арх. Емил Бурулянов, съвместно с родителите си и със свои млади колеги  има няколко иновативни проекта, реализирани предимно на територията на Бургас, а през 2016 г. печели престижната национална награда за архитектура  с проекта си „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Носител е и на наградите – 2010 г. – за соларна къща в Мадрид, 2011 г. – за експериментален подход в архитектурата – АрхиМория, 2015 г. – за сграда на годината – специалната награда в категория „Зелени сгради“ и на публиката, 2015 г. – Green Apple Dwdrd-Лондон, 2017 г. – „Бург на годината“ и наградата АРХИТЕКТОН на САБ, 2018 г. – почетен знак за постижения в иновациите на президента на Република България, 2019 г. – наградата АрхиМаг – Бургас.

Вижте целият разговор във видеото:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x