Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Асен Василев залага близо 13 млрд. лв. нов дълг в проектобюджета за 2024 г.

Асен Василев залага близо 13 млрд. лв. нов дълг в проектобюджета за 2024 г.

Финансовият министър Асен Василев представи приемлив за влизането на България в еврозоната проектобюджет за 2024 г. Той е изготвен при 3% дефицит на касова и 2.9% на начислена основа, което на практика означава, че България ще изпълни критерия за дефицит за влизане във валутния съюз.

В бюджета е заложен значителен по размер таван на новия дълг в размер на 12.7 млрд. лв. при едва 7.5 млрд. лв., заложени и изтеглени през 2023 г.

Според министъра обаче заради очаквания ръст на икономиката съотношението дълг/БВП почти няма да се промени.

Основните параметри на проектобюджета си министърът разкри пред журналисти във ведомството си.

Първоначално министърът заяви намерение проектът да бъде представен, след като предлаганите промени в данъчните закони минат на първо четене в парламента, за да се види какви са нагласите и тогава да се направи сметка на очакваните приходи.

Те така и не бяха обсъдени в парламента тази седмица. Сега планът е през следващите две седмици да бъде проведено обсъждане и законопроектът за бюджета да бъде внесен на 22 ноември в Народното събрание. Така по всяка вероятност той ще бъде приет най-рано дни преди Коледа.

Проектът е изготвен при прогноза за 3% инфлация в края на следващата година и брутен вътрешен продукт в размер на 205.8 млрд. лв. Общо приходите в бюджета са планирани в размер на 77.6 млрд. лв., а разходите – 83.8 млрд. лв.

Минималната работна заплата ще нарасне рекордно до 933 лв. Предвижда се вдигане на някои заплати в администрацията, в т.ч. и в МВР. Разчетен е и ръст от 11% на пенсиите от 1 юли по т. нар. швейцарско правило.

Министърът предвижда около 12 млрд. лв. капиталови разходи или ръст с около 50% спрямо тази година. Около 1 млрд. лв. е заделен в специален фонд за капиталови разходи в общините – за пътища, ВиК, култура,

за да подобрят населените места инфраструктурата си“, заяви Василев.

Той допълни, че средствата за здравеопазване нарастват с около 1 млрд. лв. Разходите за отбрана се предвижда да бъдат малко над 2% от БВП.

Василев описа проектобюджета като „балансиран“.

Ще ни позволи да изпълним критериите за членството на България в еврозоната, а инвестициите са с 50% повече за развитието на българската държава“, посочи още той.

Министърът очаква около 10-12% ръст на средната работна заплата в страната догодина.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x