Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Асен Василев се похвали с проектобюджета си! Повече пари за здравеопазване, заплати, пенсии, култура и издръжки за деца

Асен Василев се похвали с проектобюджета си! Повече пари за здравеопазване, заплати, пенсии, култура и издръжки за деца

Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50% повече инвестиции. Инвестиционната програма се вдига от 8 на 12 млрд. лева.

С това увеличение ще има пари за купуването на нови влакове, както и за ремонт на железопътни линии, ремонт и строителство на пътища и други съоръжения. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г.

„Бюджет 2024 е разчетен при параметрите: Брутен вътрешен продукт от 205,8 млрд. лева, което включва ръст от 3,2% и средногодишна инфлация от 4,8%. Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне на 3%. Дефицитът, който е разчетен е 3% на касова основа и 2,9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане на същите нива като процент от БВП – 23,8%“, обясни той.

„Това, което очакваме като увеличение на минималната работна заплата за следващата година е ръст между 10 и 12%“, съобщи той. 

Финансовият министър обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева. Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи. 11% ръст на пенсиите по Швейцарското правило. Заложени са капиталови разходи от над 1 млрд. лева във Фонда за общински проекти, по който могат общините да кандидатстват, добави той.

Ще има и разширение на пункта „Капитан Андреево“, където ще се изгради още един. Тези средства са предвидени в бюджета, съобщи финансовият министър. 

„Нарастват разходите за здравеопазване с 1,1 млрд. лева заради ръста на минималната работна заплата и вноските, които влизат в Здравната каса. Минималната работна заплата и минималният осигурителен доход ще се увеличи от 780 лева на 933 лева, което прави 50% от средната работна заплата за миналата година“, каза Василев.

Разходите за образование ще нараснат с 590 млн. лева за предучилищното и училищното образование, което включва и увеличение на заплатите. Предвидени са 63 млн. лева за увеличение на нормативната издръжка на дете, обясни Василев.

„Що се отнася дали това парламентът може да направи по-нисък дефицит, това е възможно, просто трябва да решат кои разходи да махнат. В рамките на следващите две седмици ще текат разговори и обсъждания по бюджета, включително и с парламентарно представените партии“, поясни Василев.

„Нямаме информация за заобикаляне на санкциите от „Лукойл“. Проверяваме информацията, която излезе в разследването на „Политико“, коментира той.

Разходите за отбрана в следващия бюджет ще са малко над 2%. Разходите за култура също ще се увеличат, стана ясно от думите му. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x