Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Асен Василев тегли нови 300 млн. лв. дълг

Асен Василев тегли нови 300 млн. лв. дълг

Нови 300 млн. лв. дълг планира да намере Министерството на финансите. Това обявиха от Българската народна банка, които са агенти по държавния дълг, предава bTV.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Отворена ще бъде отново последната разиграна емисията ДЦК с матуритет от 3,5 години, която за първи път бе отворена през ноември миналата година. Тя е с падеж на 17 май 2025 г. 

От БНБ посочват, че търсената лихва(доходност) е 0%.

Последно горепосочената емисия бе отворена на 11 април, като доходността по нея бе 0,88%.  За сравнение при първото разиграване на книжата на първичния пазар миналата година постигнатата доходност бе 0,13% или 6,7 пъти по-ниска.

Причината за това са нарасналите лихвени нива породени от действията на централните банки заради нарастващата инфлация, както и заради несигурността около случващото се с войната в Украйна.

За периодът от началото на годината до сега държавата проведе четири акуциона, от които набра 1,5 млрд. лв. Един от тях беше неуспешен, когато инвеститорите(банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества и др.) не харесаха условията предложени от дъжравната хазна и не записаха емисията. 

Така ако дългът, който ще се проведе веднага след поредицата от празнични дни – на 9 май, бъде успешен ще сме поели 1,8 млрд. лв. при таван за 2022 г. от 7,3 млрд. лв. В една от скорошните си медийни изяви министърът на финансите заяви, че при предстоящата актуализация на бюджета таванът няма да се увеличава.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x