Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Асоциация пита защо се забранява износът на инсулин без анализ и дефицит

Асоциация пита защо се забранява износът на инсулин без анализ и дефицит

Проблемите в снабдяването с лекарства са комплексни, а причините за недостиг – разнородни, и всеки един от тях трябва да се адресира с анализ и работещи решения, а не чрез затваряне на България към единния пазар на Европейския съюз. Това се посочва в официална позиция на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства по повод забраната за износ на инсулинови лекарства, въведена от здравното министерство.

От асоциацията настояват за достъп до пълната информация и всички налични документи и анализи, въз основа на които е взето решението за издаване на заповедта за забрана на износа на над 90 лекарствени продукта. Те се опасяват, че решението е непрозрачно и не се основава на конкретен анализ на причините за сигналите за липси в аптечната мрежа.

Посочените мотиви и данни за разликата между предписани и отпуснати лекарства са общи и подвеждащи, като не става ясно дали те се отнасят за предписания по НЗОК или за „бели“ рецепти, и за кои продукти, изтъква се в становището.

В официално писмо до БАРПТЛ Здравната каса заявява, че не следи предписаните лекарства и съответно не може да предостави данни колко от рецептите за пациенти диабет са изпълнени. Не е анализирана и причината за неизпълнение на предписаните и неотпуснати лекарства на „бели“ рецепти. Не става ясно как се прави връзката между неизпълнените рецепти и износа на лекарства. От асоциацията отбелязват, че по информация на притежатели на разрешения за употреба (ПРУ), търговци на едро и търговци на дребно, към момента в страната има наличности от лекарства против диабет.

Търговците на лекарства питат как на фона на изброените от ПРУ в уведомленията им до Изпълнителната агенция по лекарствата причини за прекъсване на доставките, предизвиквали недостиг до момента, като производствени проблеми, неритмични доставки, свърхпотребление и ползване на лекарства извън регистрираните показания у нас, институциите са стигнали до извода, че износът е основната причина за дефицит.

Те недоумяват защо, след като многократно са информирали публичната администрация, че инсулините от паралелен внос не могат да достигнат до пациентите поради административни пречки, държавата не е предприела действия в полза на болните от диабет, като осигури още един начин за подобряване на достъпа им до лечение.

От асоциацията припомнят, че при редица кризисни ситуации на липса на лекарства паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x