Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Атака срещу Бобов дол

Атака срещу Бобов дол

ТЕЦ „Бобов дол“ е системен нарушител на екологичните норми. С такава позиция излязоха от Грийнпийс. Според екоминистерството, в момента изпълнителната агенция, която отговаря за разрешителните, преразглежда разрешителното за работа на централата заради замърсяването на река Струма с пепел през януари 2022 г. През последните години ТЕЦ „Бобов дол“ често получава глоби за нарушения на разрешителното за работа, сред които за наднормени нива на замърсители във въздуха и в точките на заустване на отпадъчните води.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Пряко засегнатите хора в региона периодично подаваха жалби за влошаването на качеството на въздуха: за задушлива миризма на сяра, отлагания на прах по прозорците и растенията, черен дим, който идва от комините на централата. Данните в проучването на „Грийнпийс“ – България за замърсяването от топлоелектрическата централа в района на Големо село в Западна България потвърждават чести изпускания на отпадни води в околната среда от различни места около ТЕЦ „Бобов дол“.

След няколко обрата по делото за промяната на горивото на ТЕЦ „Бобов дол“ Върховният административен съд окончателно валидира погазването на правата на обществеността и заобикалянето на процедури за защита на околната среда от страна на административен орган в полза на предприятие с дълга история на замърсяване на околната среда. Решението обаче не е единодушно – една от тримата съдии подписа решението с особено мнение, потвърждавайки аргументите на екологичните организации.

През 2018 г. директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник, еднолично и без да информира засегнатата общественост, допълва издадено през 2016 г. разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ за изгаряне на минимални количества биомаса и отпадъци. Така на централата е разрешено да изгаря вместо 0.5%, цели 20% биомаса, заобикаляйки всички процедури, в които обществеността би могла да изрази мнение. Разрешението е издадено с писмо, адресирано единствено до ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x