Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Балотажи на местни избори 2023

Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори. Вчера бе ден за размисъл преди балотажа.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града. В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур – т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

По данни на Централната избирателна комисия на втори тур ще се избират още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони, като последните са само в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че на вота ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.

Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. В случючай че секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x