Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Банките у нас трупат колосални печалби

Банките у нас трупат колосални печалби

През първите пет месеца на 2024 година, банките в България отчетоха значителен финансов успех, като акумулираха печалба от 1.5 милиарда лева. Според данни на Българска народна банка (БНБ), това представлява увеличение от 166 милиона лева или 12.4% в сравнение със същия период през предходната година. Въпреки че темповете на ръст не достигат нивата от над 50%, наблюдавани в предишни години, прогнозите сочат към нова рекордна година за банковата система.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Основният източник на положителния финансов резултат продължава да бъде лихвеното приходност. Предоставянето на кредити, особено в жилищния сектор, бележи значителен ръст от 24.4% през май 2024 година, което е най-високото ниво от 2009 година насам.

В условията на продължаващо се силно кредитиране, нетните лихвени приходи за първите пет месеца на 2024 г. нараснаха с 414 милиона лева или 22.2%, достигайки общо 2.3 милиарда лева. В сравнение, за същия период на миналата година те бяха нараснали с над 50%, като това отразява постепенното повишение на лихвите по депозитите и запазването на ниски лихви по жилищните заеми.

Въпреки това, приходите от такси и комисиони играят по-малка роля в общия финансов резултат, като растът им е скромен – само 40 милиона лева или 6.7%, достигайки общо 641 милиона лева.

През месец май 2024 година активите в банковата система нарастват с 258 милиона лева, достигайки общо 175.4 милиарда лева, като над 70% от тях се концентрират в трите най-големи банки на българския пазар – Банка ДСК, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк.

Изводът е, че българската банкова система продължава да демонстрира стабилност и устойчив ръст, основан на солидни лихвени приходи и увеличаващ се обем на кредитиране, което създава благоприятна основа за бъдещото развитие и инвестиции в страната.


Тази статия обхваща основните аспекти на текущото състояние на банковия сектор в България, като разглежда финансовите резултати, тенденциите в кредитирането и възможностите за бъдещ растеж.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x