Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Бедствено полжение в село край Свищов

Бедствено полжение в село край Свищов

В свищовското село Овча могила бе обявено безсрочно бедствено положение поради сериозни проблеми с водоснабдяването. Над 1200 жители, включително пациентите на двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация, са засегнати от продължаващото безводие.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Основният проблем произтича от непрекъснатите аварии на 7-километровия довеждащ водопровод, който доставя вода на селото от водоизточника в село Червена. Водопроводът спешно се нуждае от подмяна, но проектът за ремонта му вече четири години чака одобрение в министерството. Кметът на Овча могила, Христан Христов, изрази своето разочарование от бавната реакция на властите, цитирайки политическата криза и честата смяна на правителства като основни причини за забавянето.

Последствията за местните жители

Безводието вече силно влияе на ежедневието на жителите на селото. Във високите части на Овча могила няма вода от един месец. Засегнати са държавната болница за рехабилитация, посещавана годишно от близо 5000 пациенти, както и двата центъра за 30 болни с деменция, от които половината са на легло. Хората в селото са принудени да купуват вода от магазина за пиене, докато за санитарно-битови нужди разчитат на пресъхващите селски чешми.

Жителите на Овча могила обсъждат възможността за организиране на стачни действия в опит да привлекат внимание към проблема. Въпреки обявеното бедствено положение, водоноски все още не са доставени в селото. Очаква се кметът на Свищов Генчо Генчев да поиска от Държавния резерв доставката на бутилирана питейна вода, както се случи миналото лято, когато също бе обявено бедствено положение поради безводие.

Ситуацията в Овча могила подчертава сериозните проблеми с инфраструктурата и необходимостта от бързи действия от страна на властите. Докато жителите на селото се борят със сериозните последствия от безводието, проектът за подмяна на водопровода остава приоритет, който изисква незабавно внимание и решителни мерки.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x