Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Бежанците превърнаха Странджа в обор

Бежанците превърнаха Странджа в обор

Бежанци щурмуват жестоко границата ни в последната седмица. Това обявиха от Главна дирекция „Гранична полиция“, цитирани от  „Телеграф“.

По оперативни данни на ден по минимум 250 мигранти успяват да влязат нелегално от Турция. Целта им е да стигнат Сърбия, а след това Западна Европа.

„Натискът скача буквално всеки ден. Вече е на нивата от 2014-2015 година, което е двоен, ако не и троен скок. Най-лошото е, че със затоплянето на времето тези бройки ще се увеличават още повече“, обясниха от МВР пред медията ни.

Според служители на Гранична полиция вече е отворен и втори фронт, който използват трафикантите, за да вкарват мигранти у нас – през българско-гръцката граница. Тъй като ситуацията става сериозна, ръководството на МВР е определило и заместник главният секретар Стоян Темелакиев също да следи обстановката и да докладва нагоре по веригата.

Преследване
„Само за 24 часа миналата седмица са предотвратени 530 опита на бежанци да влязат у нас от Турция. Това означава, че мигрантите са видени как приближават нашата територия и е подаден сигнал на турските граничари, които са ги хванали“, обясниха полицаи.

По думите им на браздата в момента ситуацията е тежка, тъй като бежанците влизали отвсякъде – през оградата, през зелена граница, някои ги прекарвали с коли и камиони.

По официални данни само в последните две седмици в различни области във вътрешността на България са хванати 10 групи от по средно 30-40 човека. Най-голямата беше засечена в Шумен – от 60 чужденци. Други 35 пък бяха закарани направо в болница, тъй като каналджията, който ги возеше в каросерията на бус, катастрофира в канавката край Нова Загора.

Места
Разследващи разказаха, че в момента в три гранични района обстановката е най-тежка и са се превърнали в горещи точки за вход на бежанци. Това са Болярово, Средец и Малко Търново.

„Много мигранти атакуват и границата в района на Свиленград и Елхово. Профилът им е идентичен – млади мъже на 20-30 години, добре оборудвани, носят GPS със зададени координати“, казаха граничари.

По думите им каналджиите ги товарели на микробуси и леки коли, с които ги карали към София.

Оттам ги поемала втора смяна трафиканти. Те били вече с леки коли и ги трансферирали към района на ГКПП-Калотина. Само преди няколко дни се разиграла и гонка между бежанци и граничари, които искали да влязат в Сърбия, но били заловени. Оказало се, че вече били регистрирани у нас, но искали да отидат в Германия.

Двойно
Напрегната според Гранична полиция става и ситуацията откъм Гърция. Вече били засечени няколко големи групи, които искали да влязат у нас, но били върнати бързо, след като нашите подали сигнал на колегите им.

„Колкото по-топло става, толкова и броят на бежанците ще расте. Има и такива, които тръгват към Румъния. Вече се разиграват различни дестинации и всичко зависи от предплатата“, споделиха криминалисти.

По думите им цените за нелегално преминаване на България са около 1000 евро, но за групи от над 60 човека се правели отстъпки.

На румънско-унгарската бразда
Закопчаха българин, возел мигранти между лекарства

22 мигранти от Турция и Сирия бяха открити в тежкотоварен камион, управляван от български гражданин, на румънско-унгарската граница. Това предаде вчера агенция Аджерпрес, като се позова на граничната полиция в окръг Арад. Камионът е превозвал ветеринарни лекарства за компания във Великобритания.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
4 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Снимката не е от Странджа и новината също не е истина!

Anonymous

Хората на Орбан пипат здраво. Не са като хората на ББ, които се смееха на Сидеров, че е искал да строи стена на границата ни с Търция.

Anonymous

Пазете България чиста или Марш от България!!!! Вие Всички Украйнци сте гости тук, за това се съобразяват!!!!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x