Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Бившият вицепремиер Николай Василев коментира бюджета на Асен Василев като критичен

Бившият вицепремиер Николай Василев коментира бюджета на Асен Василев като критичен

„Асен Василев е човекът, който е измислил цялата макрорамка на този бюджет. Няма друга група в „Продължаваме промяната“. Цялата му идеология се свежда до това: Вземаме колкото се може повече дългове, харчим колкото може повече и колкото повече харчим, толкова по-добре. Това му е цялата икономическа философия, друга не виждам.“ Така бившият вицепремиер и министър в две правителства Николай Василев описа бюджета, съставен от финансовия министър в кабинета „Денков-Габриел“.

По думите му това било грешно и вредно за бъдещето на нацията.

„Радвам се, че всички бивши финансови министри, които са взели думата, са против цялата макрорамка на този бюджет“, посочи той. По думите му той бил по-критичен от всички тях.

Василев подчерта, че хората, които се хвалят, че сме сред държавите с най-нисък дълг в Европа, не били хората, които са го изстрадали и постигнали. „Това са хората, които ще го развалят, ако управляват достатъчно дълго“, каза той.

По думите му приходите, които са заложени в бюджета, са нереализуеми по три пера. „Бюджетира 2,4 млрд. лв. приходи от транзита на газ. Второ – парите от Плана за възстановяване. Кой е казал, че ще пристигнат догодина? Трето – надписани са данъчните приходи. Тази година сме на минус няколко милиарда, а догодина“, попита Николай Василев.

Според Василев дефицитът няма да е 3%.

„Асен Василев лично ми каза през 2021 година, че е против влизането в еврозоната. Оттогава сме „за“ еврозоната. Къде е информационната кампания на правителството? Аз не вярвам, че им е чак толкова важно да влязат в еврозоната“, заяви Василев.

„Или партиите ще се изложат, ще изневерят на същността си и ще подкрепят всякакъв бюджет за седми път, или ще се събудят и ще поемат друг вид отговорност. Надявам се да е второто“, каза бившият министър.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x