Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Бившият член на ВСС Иван Димов се оказа съучастник на Полихрон Луков в измамата с фалшиви дипломатически паспорти

Бившият член на ВСС Иван Димов се оказа съучастник на Полихрон Луков в измамата с фалшиви дипломатически паспорти

Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е обвиняем в Австрия за изпирането на 170 хил. евро. „произхождащи от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това съобщиха от прокуратурата в австрийския град Велс, където се води разследването. По същото дело в края на миналата година беше предаден арестуваният в Поморие Полихрон Луков. Димов беше арестуван в България в началото на февруари, но засега съдът отказва да го предаде на австрийските власти.

„Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения; по този начин само производството срещу Димов все още е открито“, коментираха от прокуратурата в западния австрийски град, цитирани от „Дневник“.

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив смекчи мярката му в по-лека – домашен арест.

В сряда съдия Петко Минев от Окръжния съд в Пловдид отказа да изпълни Европейската заповед за арест, издадена от австрийски съд. С решението си, което не е окончателно, съдия Минев е отменил и домашният арест на Димов.

Цитиран от „24 часа“ съдията Петко Минев заяви: „Ние не знаем дали извършеното е престъпление, или не, но поне втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се разследва и у нас. А и по делото има декларация от клиента Иван Димов, че средствата не са с престъпен произход“.

Дългогодишен наказателен съдия, разглеждал десетки подобни искания, коментира, че по дела за изпълнение на Европейска заповед за арест няма как евентуална компетентност за водене на наказателно производство в Бъглария да е основание за отказ за предаване. „По такива дела не се преценява липсата или наличието на доказателства“, коментира още магистратът.

Говорителят на Окръжна прокуратура коментира, че от държавното обвинение ще протестират отказа за екстрадиция, както и промяната на мярката.

Пред съдебния състав Димов е заявил, че „Австрия е една държава, която не се е разделила с остатъците от фашисткото си минало“. Защитата му (адвокат Красимир Елдъров и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов) твърдяха при разглеждане на мерките за неотклонение, че Димов е „избран“ заради приемането ни в Шенген. Двамата отказаха коментар по детайлите за австрийското искане.

Пред „Дневник“ Димов каза, че ще направи изявление, след като неговият казус пред съда приключи, когато и ще даде повече информация. „Българският съд предаде един урок по право на австрийската прокуратураи нейният опит да преследва един адвокат“, заяви Димов, като не отговори на въпроса защо точно той би бил преследван.

Разследването в Австрия

Данните, предоставени на „Дневник“ от австрийската прокуратурата за разследването, по което Димов е обвиняем съвпадат изцяло като фактология с фактите по делото за Европейската заповед за арест Полихрон Луков. Той беше арестуван през септември миналата година, a през ноември предаден на австрийските власти.

Пред „Дневник“ Димов не отговори на въпроса дали познава Полихрон Луков, а повтори, че е жертва на не добре свършена работа от страна на австрийската прокуратура.

От делото става известно, че Полихрон Луков (известен и като Паул Леон Луке) се е представял за посланик на Сейнт Китс и Невис и е заблудил 11 австрийски граждани, че може „да присъди дипломатически статут на посочените лица и да им издаде задгранични паспорти, автомобилни регистрационни номера и т.н.“, като е взел от тях сумата от 334 хил. евро.

И Полихрон Луков, и Иван Димов са с обвинения, които според наказателния кодекс на Австрия, предвиждат до десет години затвор. Адвокатите на Полихрон Луков също отказаха коментар пред „Дневник“. Не е известно кои са другите замесени в групата.

Кой е Иван Димов

Димов беше член на Висшия съдебен съвет, но след като през лятото на 2009 г. стана известно, че се е срещал и разговарял многократно с лобиста Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, магистратът подаде оставка. Тогава той се върна на работа като съдия в окръжния съд в Сливен.

Впоследствие съдебния съвет образува дисциплинарно производство, което завърши с неговото уволнение, а след натиск от министъра на правосъдието Маргарита Попова в последния възможен момент през април ВСС започна дисциплинарно дело за уволнението на Димов, което завърши с отстраняването му. По-късно той стана адвокат и арбитър.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x