Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Бивш заместник-министър: Целта на Запада вече не е мир, а война до победа

Бивш заместник-министър: Целта на Запада вече не е мир, а война до победа

„В Европа има две тенденции в подхода към Русия. Първата е на САЩ, Обединеното кралство, Прибалтика, Полша и Румъния. Те залагат на военното решение на конфликта. Втората е на Германия и Франция и тя търси политическо решение. Нито една от тези две тенденции не е проруска“. Това каза пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

И допълни, че като Европейски съюз се намираме в парадоксална ситуация – искаме да се откажем от доставките на руски газ, защото това помага на Владимир Путин да финансира войната, но настояваме Русия да не спира доставките си точно сега.

„В условията на санкции и контрасанкции това, което наблюдаваме, изглеждаше логично. Според публичната информация четири европейски страни и 10 големи европейски фирми са приели изискването за превалутиране на покупките си в рубли. България е поставена в много сложна ситуация… България има няколко възможни пътя за търсене на решения – настояване за единен подход в рамките на Европейския съюз, търсене на решение с „Газпром“ или осигуряване на алтернативни източници“.

В предаването „Събота 150“ Кючуков допълни: „Посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев и срещата на НАТО в базата Рамщайн в Германия официализираха съществена промяна в подхода на ЕС и НАТО спрямо войната. Промени се целта. Отпадна целта „мир“ и тя беше заменена с „война до победа“. НАТО и САЩ взеха най-важното решение, че няма да воюват в Украйна с Русия. Ако на първия етап на войната приоритет беше прекратяването на войната, сега на преден план излиза нейното продължаване. Натискът е върху партньорите за оказване на военна помощ на Украйна, а не върху Русия за прекратяване на войната. Проблемът е, че затъването на Русия във войната означава затъване и на Украйна във войната. Всичко това е за сметка на човешкия живот“.

Той посочи, че сега на преден план е Донбас, сухопътен коридор до Крим, а Путин се опитва да възстанови контрол върху териториите: „И двете страни в момента разчитат да придобият военно преимущество, което след това да бъде фиксирано политически. Затова преговорите в момента са с нисък интензитет. Липсва усещането за спешност и от двете страни. Проблем е, че в момента се преговаря за решаването едновременно на всички проблеми, а не за постигане на примирие и след това да се търси решаване на по-големите проблеми“.

Прогноза на анализатора е възможно замразяване на конфликта: „Русия може да разполага с военната мощ, за да постигне своите цели в Украйна, но няма политическия ресурс, за да ги защити след това в международен план. Вероятно ще се очертае мащабен и дългосрочен замразен конфликт, пълна липса на взаимно доверие, дълбоко конфронтирана международна среда и милитаризация на международните отношения“.

Все по-ниско пада прагът на военните действия и се доближаваме до една непредсказуема среда, каза още Любомир Кючуков.

„Опасно към момента е, че има сигнали, че войната може да излезе извън територията на Украйна. Опасни са атаките срещу Приднестровието в Молдова. Това вече засяга трета страна и това може да доведе до разширяване на войната“.

Очертава се разкъсване на континента Европа, което да е дългосрочно и с пикове, посочи той:

„Сигурността и на Европа, и на Русия не може да бъде гарантирана в условията на конфронтация“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x