Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Близо 2400 деца са преминали безплатни прегледи по общинската програма за профилактика на зрението

„Превенцията е най-добрата стратегия в здравеопазването, а тези прегледи дават възможност да се реагира навреме и да се вземат най-подходящите мерки за предотвратяване на по-сериозни здравословни проблеми при децата“, сподели кметът Димитър Николов.

Профилактичните прегледи бяха извършени от лекари- офталмолози от „Очна клиника Д-р Хубанов“, Медицински център „Оксиком“ и Медицински център за специализирана помощ „Д-р Иванови – Младост“.

Тази година в изследването, освен малчуганите в 4-та възрастова група на детските градини и предучилищните групи, бяха обхванати и тези в 3-та. Това стана възможно, след като Община Бургас закупи и втори мобилен апарат /рефрактометър/ за скрининг на очите, а в изследването този път се включиха и студенти по медицина от университета „Проф. д-р Асен Златаров“, за които това бе практическо обучение по профилактика на очните заболявания при децата.

В първата кампания „Мързеливо око“ от профилактичните очни прегледи се възползваха 1144 деца, като при 225 бяха открити зрителни нарушения или 20 % от изследваните. Повечето деца бяха насочени навреме към подходящия очен специалист и преминаха курс по терапевтична очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.

Програмата е дългосрочна, като общинските профилактични прегледи са напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременна терапия и корекция на зрението при децата.

Освен програма „Мързеливо око“, Община Бургас въведе миналата година и профилактични програми, насочени към установяване на гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при децата в ученическа възраст.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x