Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > БНБ понижи лихвения процент

БНБ понижи лихвения процент

Българската народна банка (БНБ) обяви значително понижение на основния лихвен процент, като определи ново ниво от 3,63% на сто, ефективно от 1 юли. През месеците май и юни основната лихва бе 3,78%. Това намаление е важен индикатор, който макар и технически, отразява определена тенденция на финансовия пазар.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Основният лихвен процент е от съществено значение за изчисляването на лихвите върху просрочените задължения. Въпреки че България е във валутен борд и стойността на българския лев е фиксирана спрямо еврото, този процент няма директно влияние върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят главно от нивата, установени от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В допълнение към промените в основния лихвен процент, БНБ въведе допълнителни изисквания за контрол на жилищните кредити. Макар че централната банка не смята, че има прегряване в жилищните заеми, управителният съвет на БНБ предприе мерки за по-строг контрол върху този сектор от банковия бизнес, след продължаващия сериозен ръст на заемите за покупка на жилища през май.

Новите изисквания включват:

  • Съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане
  • Съотношение между размера на текущите плащания за обслужване на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане
  • Съотношение между размера на текущите плащания за обслужване на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане
  • Съотношение между размера на дълга и годишния доход на кредитополучателя при отпускане
  • Съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя при отпускане
  • Максимален срок по договора за кредит (матуритет)

С тези мерки се утвърждават определенията и начина на изчисляване на съответните показатели и се въвежда тримесечна отчетност за тях както на индивидуална, така и на консолидирана основа, както стана ясно от съобщението на централната банка.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x