Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Бойчо Георгиев: Пазарът трябва да определя цената на таксиметровите услуги

Бойчо Георгиев: Пазарът трябва да определя цената на таксиметровите услуги

Общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев коментира предложението таксиметровите услуги в община Бургас да поскъпнат значително. Той е на мнение, че не трябва да има регулация на цените на тази услуга, а тя да се самоконтролира от пазара.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Предложението е не е издържано и не е от обществена полза. Бих казал, че не е от полза и за самите таксиметровите шофьори. Предлага се минимална цена от 1,30 лева за дневна и 1,50 лева за нощна. Не е правилно, според мен. Ножицата трябва да е по-голяма. Долната граница трябва да е по-ниска. И сега такситата могат да карат на 1,20 лева, но масово продават услугата за 90 стотинка. Просто това е цената, която е реална за пазара. По до този момент. Според мен е необходим по-сериозен дебат по темата, за да се вземе правилно решение. Смятам дори, че би трябвало да има законови промени, които да не вменяват на местните парламенти да определят цените, а това да направи реалният пазар.“- коментира Георгиев.

Той даде пример и с други градове, където цената е по-ниска. „В Пловдив минималната сума е 65 стотинки, същото важи и за Стара Загора и Русе. В София е 1,05 лева, където всеки знае, заплащането и стандартът са много по-високи. Пазарът трябва да бъде определящият фактор за тази услуга. Смятам, че преди да бъде взето това решение за Бургас, трябва да има дебат и анализ. Освен това, при вдигането на цената за километър, се вдига и началната такса. Така тя може стигне до 4,50 лева. Давам пример, че по този начин при пробег от 2 километра със светофари и умерен трафик, крайната цена може да достигне над 10 лева. Призовавам за разум и дебат, а най-доброто е цените да се определят в истинска пазарни условия.“- каза още Бойчо Георгиев.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x