Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
04.10.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Бориславова втрещи с изказване, също като шефа си

Бориславова втрещи с изказване, също като шефа си

Няма заплаха за енергийната сигурност на България. Това заяви за БТА Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. Бориславова коментира съобщението на Министерството на енергетиката, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

Правителството е готово от месеци с план за действие в такъв случай. Подсигурени са алтернативни доставки, няма причина за паника и за никакво притеснение, увери Бориславова. Не става ясно обаче, какви са тези доставки. В момента не работи нито интерконекторът с Гърция, нито пък имаме някакви други реални алтернативи. Руският газ захранва над 90 процента от нашата икономика, която работа с тази суровина. Използва се и от домакинства, общини и институции. Единствената утеха е, че настъпи затопляне и предстоят летни месеци, което по принцип сваля общото потребление. Изявлението, че няма проблем с енергийната ни сигурност, обаче е меко казано стряскащо.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията, няма риск за енергийната сигурност на България. Заставаме зад позицията на Министерството на енергетиката и министър Александър Николов, каза още тя.

По-рано от Министерството на енергетиката излязоха с позиция, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор. Повече информация ще бъде дадена от министър Александър Николов на брифинг пред медиите в сряда, от 09:00 ч.

Източник: БТА

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x