Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Бориславова втрещи с изказване, също като шефа си

Бориславова втрещи с изказване, също като шефа си

Няма заплаха за енергийната сигурност на България. Това заяви за БТА Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков. Бориславова коментира съобщението на Министерството на енергетиката, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Правителството е готово от месеци с план за действие в такъв случай. Подсигурени са алтернативни доставки, няма причина за паника и за никакво притеснение, увери Бориславова. Не става ясно обаче, какви са тези доставки. В момента не работи нито интерконекторът с Гърция, нито пък имаме някакви други реални алтернативи. Руският газ захранва над 90 процента от нашата икономика, която работа с тази суровина. Използва се и от домакинства, общини и институции. Единствената утеха е, че настъпи затопляне и предстоят летни месеци, което по принцип сваля общото потребление. Изявлението, че няма проблем с енергийната ни сигурност, обаче е меко казано стряскащо.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията, няма риск за енергийната сигурност на България. Заставаме зад позицията на Министерството на енергетиката и министър Александър Николов, каза още тя.

По-рано от Министерството на енергетиката излязоха с позиция, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор. Повече информация ще бъде дадена от министър Александър Николов на брифинг пред медиите в сряда, от 09:00 ч.

Източник: БТА

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x