Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > БПЦ избира новия си лидер

БПЦ избира новия си лидер

Днес е исторически ден за Българската православна църква, тъй като 140 делегати ще изберат новия български патриарх, предаде БНТ. Процесът започна преди десет дни, когато Светият синод избра тримата митрополити, които имат право да участват в процедурата: Гавраил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според устава на Българската православна църква, за патриарх може да бъде избран само духовник, който е навършил 50 години и е заемал епархийски пост поне пет години. От деветимата митрополити, които отговарят на това условие, Пловдивският митрополит Николай официално се отказа да бъде номиниран.

Процедурата по избора започна под звъна на камбани с поименна проверка на избирателите от Комисията по пълномощията. След това наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там съборът беше открит с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, и беше определено избирателното бюро, предаде БТА.

След това делегатите се върнаха в Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна и започна гласуването. Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където предстоятелите и представителите на поместните православни църкви ще чакат за интронизацията и молебена на новоизбрания патриарх. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x