Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > БРИКС дърпа напред световната икономика

БРИКС дърпа напред световната икономика

Руският посланик в Китай Игор Моргулов подчерта важността на страните от БРИКС като основна движеща сила на световната икономика по време на панелна дискусия на Глобалния форум за мир в университета Цинхуа. Според Моргулов, темповете на икономически растеж в страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) продължават да надвишават средните за света. Той посочи, че общият брутен вътрешен продукт (БВП) на групата вече надвишава този на държавите от Групата на седемте (G7) и се очаква да се увеличава в бъдеще.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Моргулов отбеляза, че страните от БРИКС заемат над една трета от територията на Земята и в тях живее почти половината от световното население. Организацията участва във формирането на глобалния дневен ред, защитавайки общите интереси на своите членове и предлагайки своята визия за бъдещето на световния ред. Дипломатът подчерта, че в асоциацията няма доминираща сила и се е създала култура на диалог, основана на взаимно уважение и зачитане на интересите на другите.

Моргулов подчерта, че БРИКС предлага идеи и мерки за постигане на целите за устойчиво развитие, осигуряване на хранителна и енергийна сигурност, както и за здравословен растеж на световната икономика. Организацията също така предлага мерки за борба с изменението на климата, включително чрез справедлив енергиен преход.

Глобалният форум за мир, организиран ежегодно от 2012 г. насам от университета Цинхуа, е място за диалог между дипломати, представители на държавни ведомства и експерти по международни отношения. Тази година форумът се провежда от 5 до 7 юли, като основната тема е „Подобряване на управлението на глобалната сигурност: справедливост, единство и сътрудничество“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x