Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > БСК класира бизнесите с най-висок принос за икономиката

БСК класира бизнесите с най-висок принос за икономиката

Високо и среднотехнологичните сектори в българската икономика имат сравнително скромен принос за растежа на българската икономика. В индустрията производствата с напреднали технологии и фокус върху научно-развойната дейност формират едва 12% от общата добавена стойност. Още толкова се пада и на висотехнологичните услуги с интензивно използване на знания. Ето защо е необходимо държавата да стимулира тези предприятия, защото те осигуряват конкурентното предимство на българската икономика и спомагат за развитието, привличането и задържането на квалифицираната работна ръка в страната.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това се казва в проучване на Българска стопанска камара, което разглежда кои са водещите икономически дейности у нас според генерираната от тях добавена стойност и нивото на производителност на труда.

Изследването е по данни от 2022 г., а това е годината с рекордни стойности на инфлация заради силното поскъпване на енергоносителите и други борсови суровини. Това е и причината на първо място в класацията на икономическите дейности с най-висока добавена стойност да се нареди производството, преноса и разпределението на електроенергия. През 2022 г. този подсектор на енергетиката е произвел 8.2 млрд. лв., което е 8.72% от общата добавена стойност в икономиката. 

На второ място се нареждат дейностите в областта на информационните технологии с дял от 8.4% или 7.8 млрд. лв. генерирана добавена стойност.

Отново заради високите цени на суровините в топ 3 на икономическите дейности с най-висока добавена стойност попада и зърнопроизводството, макар и с двойно по-ниски показатели от първите две позиции в класацията.

През 2022 г. произведената обща брутна добавена стойност в икономиката е 93.33 млрд. лв. (без финансовия сектор), посочва БСК. От тях малко повече от половината – 57%, са формирани от сектора на услугите. Това добро представяне на услугите до голяма степен се дължи на информационните технологии. Търговията на едро и дребно например, в която е заета 28% от работната ръка в страната, е с по-нисък дял от ИТК сектора с 7.9% или 7.38 млрд. лв. произведена добавена стойност.

Индустрията осигурява 35% от добавената стойност в икономиката. За 2022 г. най-силно се откроява електроенергетиката, но след успокояването на енергийните цени може да се очаква в следващите години тя да остъпи челното място на строителството, добива на цветни метали или машиностроенето. През 2022 г. приносът на строителството на жилищни и нежилищни сгради в икономиката на страната е 1.61 млрд. лв., а добивът на цветни метали – 1.29 млрд. лв.

Селското стопанство има доста малък дял в генерираната добавена стойност в икономиката – едва 4.68% през 2022 г.

Анализът на БСК разглежда и как се представят високотехнологичните производства. С най-голяма степен на високи технологии е групата на електрониката и уредите и апаратите за измерване. Те обаче имат сравнително нисък дял в общата генерирана добавена стойност – едва 563 млн. лв. Със средно ниво технологии са производствата на части за автомобилната индустрия с 823 млн. лв. добавена стойност, производствата на химически вещества със 701 млн. лв. и машиностроенето (турбини, двигатели) – с 615 млн. лв.

Нискотехнологичните производства са с най-голям дял. Водещи сред тях са производството на изделия от пластмаса – 912 млн. лв., производството на въоръжение и боеприпаси – 843 млн. лв. и ремонта на машини и оборудване – за 662 млн. лв.

По отношение на производителността на труда индустрията изпреварва сектора на услугите. За 2022 г. произведената добавена стойност от един зает в индустрията е 40 хил. лв., докато в услугите – 32 хил. лв. Първенец по висока производителност е добивът на цветни метали с произведени 233.4 хил. лв. от един зает.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук–- https://use.my/zf32

1
0
Would love your thoughts, please comment.x