Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > „Булгаргаз“ – унищожен като доставчик на природен газ?

„Булгаргаз“ – унищожен като доставчик на природен газ?

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

По негови думи „Булгаргаз“ се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.

Той посочи, че още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор. Овчаров подчерта, че именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никого, не праща писма до никого да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ – няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора, коментира бившият министър.

Според него съвсем умишлено почти две седмици „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого, включително потребителите на природен газ.

Всички стоят и чакат „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците, обобщи Овчаров.

Той заяви, че още на 1 април по негова молба Таско Ерменков е разговарял с вицепремиера Корнелия Нинова, тя на свой ред е разговаряла с другите представители на коалицията и в началото на април се е провело заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията.

„Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата“, заключи експертът.

Овчаров посочи, че фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър.

По негови думи е национално престъпление да се изпразва хранилище, при положение че се очаква война или такава е започнала.

Овчаров цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“, защото по негови думи се използва за „най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x