Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > „Бундесбанк“ предупреди за рецесия в Германия

„Бундесбанк“ предупреди за рецесия в Германия

„Бундесбанк“ предупреди в петък, че ембаргото върху вноса на руски газ, предизвикано от по-нататъшна ескалация на войната в Украйна, може да доведе до рецесия в Германия, но най-голямата европейска икономика вероятно ще се свие в по-малка степен, отколкото през първата година на пандемията от коронавирус, обобщава АП.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според централната банка на страната незабавната забрана на ЕС за доставка на руски газ би струвала на Германия еквивалента на 165 млрд. евро загуба на продукция през тази година.

„При тежкия кризисен сценарий реалният БВП през текущата година би спаднал с почти 2% в сравнение с 2021 г.“, заяви „Бундесбанк“ в последния си месечен доклад.

Германската икономика ще усеща болезнените последици от недостига на газ през следващите години, се казва в доклада на банката. „Освен това темпът на инфлация ще бъде значително по-висок за по-дълъг период от време“.

Преди началото на войната в Украйна руският природен газ покриваше 55% от нуждите на Германия от синьо гориво, като приблизително една трета от тях се използваше за промишленото производство, включително стомана и химикали.

„Цените на природния газ вероятно ще се повишат най-много, тъй като руските доставки трудно могат да бъдат заменени в краткосрочен план“, смятат от банката.

Въпреки това в разгорещения германски дебат за икономическата цена, която страната трябва да е готова да плати, за да помогне за прекъсване на финансовата подкрепа за военната икономика на Путин, някои приеха доклада на „Бундесбанк“ като положителна новина.

„Икономическият срив с голяма вероятност ще бъде по-малко тежък, отколкото по време на кризата с короната“, пише консервативният вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Това оказва още по-голям натиск върху правителството да се оправдае“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x