Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Бунт в сектор „Култура“! Христо Мутафчиев: Нужни са около 260 милиона за култура и изкуство

Бунт в сектор „Култура“! Христо Мутафчиев: Нужни са около 260 милиона за култура и изкуство

Бунт в сектор „Култура“. Ще се стигне ли до затваряне на културните институти, ако не бъдат осигурени допълнителни средства?

Темата в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментира Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Според него, при 0,4% от БВП за култура, има риск да не останат артефакти за бъдещите поколения. „За да има успехи в сферата, е необходимо отношение от страна на държавата към културните дейци. Има енергия да преобърнем каруцата. Има предпоставки да постигнем, каквото сме решили, да направим плавна стъпка към увеличението на бюджета и това да се случва всяка година. Около 260 млн. трябва да се инвестират във всички сфери на изкуството и културата, в национален план“, обясни той.

По думите му 80 от тях трябва да запълнят дефицитите при сценичните изкуства.

„Стандартът за културните институти от 1 октомври е повишен от 3,5 на 4,5. Луфтът трябва да се покрие с тези 80 млн. Така браншовото споразумение ще влезе в сила и началната заплата ще бъде 2000 лева. Затварянето на театри е крайна мярка, която ще се реализира, ако не ни чуят. В момента 1180 лева е началната заплата в Софийската филхармония на първа цигулка. Чакаме среща с кабинета, ще продължим да ги притискаме и да правим тежки акции“, заяви Мутафчиев.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x