Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Бургаският духов оркестър получи награда за музикално и танцово изкуство „Кристална лира“

Бургаският духов оркестър получи награда за музикално и танцово изкуство „Кристална лира“

На специална церемония бяха връчени наградите „Кристална лира“ за музикалното и танцовото изкуство. Инициатори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“.

Събитието се проведе в Националния музикален театър, а Бургаският духов оркестър взе „Кристална лира“ в категория „Духов оркестър“. Музикантите са отличени за юбилейния концерт на 3 декември 2022 г. в Бургас по повод 75 години от създаването на състава.

БУРГАСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ИСТОРИЯ

Паметната 1947 е годината, в която сформирането на Граждански духов оркестър в Бургас става реалност, а оттук започва и неговата по-съвременна история. Не трябва да се пропуска и фактът, че представителният духов оркестър към Община Бургас е следовник на сформирания през далечната 1889 година военен оркестър към 24 пехотен черноморски полк.

Основен стремеж на оркестъра през всичките тези години е поставянето на духовата музика във фокуса на общественото полезрение.

За целта съставът поддържа високо професионално майсторство и разнообразен репертоар.

Всички дейности на оркестъра днес са подчинени на идеята да затвърдят неговото име като своеобразна културна емблема на град Бургас.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x