Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Българин държан като роб в Англия

Българин държан като роб в Англия

Собственик на ресторант в Англия, който наричал кухненски служител „магаре“, държал го прав пред персонала и го третирал „като роб“ , беше изправен пред изплащане на щети за тормоз на работното място днес, пише Дейли Мейл.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

45-годишният Гурхан Мустафа редовно унижавал мигранта от ЕС Димитър Димов и го оставял без време да изпере униформата си преди смените си, които били седем дни в седмицата.

Веднъж Мустафа хванал Димов за гърлото, оставяйки му червени петна по шията, защото не е сварил тиган с грах.

Друг път етническият турчин дърпал служителя си за ризата и го бутал към стената, като го наречичал „свиня“ и „проклет идиот“, след като асистентът се появил на работа с отворена кутия безалкохолна напитка.

Той също така плащал на Димов по-малко от минималната работна заплата и на въпрос от друг служител защо прави така казал: „Ако не ти харесва, сам му плащай.“

Димов напуснал работата си през ноември 2019 г. след три години, като казал на Мустафа в прав текст: „Напускам повече няма да работя за теб. Пожелавам ти късмет. Съжалявам.“ По-късно той завел дело за расова дискриминация.

На трудов трибунал в Кройдън, южен Лондон беше установено, че кипърският турчин и баща на едно дете Мустафа е подлагал Димов на тормоз въз основа на расата му и на незаконно удържане на заплатата му.

Мустафа и съпругата му

Г-н Димов, който говорел малко английски, първоначално започнал работа в кафенето на Мустафа Mambocino в Ерит близо до Чаринг Крос през август 2016 г., след като пристигнал в Обединеното кралство от родната си България.

В крайна сметка той работил всеки ден в кафенето, преди да продължи вечерна смяна в съседство в Riverside Fish and Steakhouse, който същият Мустафа управлявал с партньорката си Едита Джойнатайт.

По време на работата си г-н Димов твърди, че е бил нападан четири пъти и казва, че към него се „отнасяли като към роб“, защото е българин.

Той описа, че е бил „подиграван и унижаван“ и каза, че през цялото време е получавал по-малко от минималната заплата и не е получавал отпуск.

Председателят на трибунала съдия Лиз Бърдж казва: „Ищецът работел в Mambocino всеки ден и помагал със задачи като измиване, изнасяне на отпадъците и рециклиране, събиране и разопаковане на доставките, приготвяне на храна и общо почистване.

„Той отивал да си прави за обедна почивка, но г-н Мустафа му викал и казвал: „защо сядаш, върви и работи“.

Предполага се, че ще се проведе следващо изслушване, за да се установи какво обезщетение ще трябва  Мустафа да плати на Димов.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x