Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Българите в чужбина вече пращат отчайващо малко пари

Българите в чужбина вече пращат отчайващо малко пари

Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си в страната. През първите два месеца на годината българите в чужбина са изпратили само 24,8 млн. евро, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“.

Сумата е почти колкото през същия период на предходната година. Но е осем пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през първите два месеца на 2020 г., преди пандемията от Covid-19 да обхване света. През януари и февруари 2020 г. изпратените от българите зад граница средства са били 198,2 млн. евро, показват данните на Централната банка. Оказва се, че парите от емигрантите са намалели със 173 млн. евро, или с 87,5%.

Още през есента на 2020 г. светът започна да се възстановява след ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19, въведени в началото на пандемията. Година и половина по-късно данните на БНБ показват, че това възстановяване не е довело до увеличение на парите от родните емигранти. От една страна това се дължи на факта, че много българи, които работеха в чужбина, се завърнаха и се установиха в страната.

Значителна част от родните емигранти работеха в сектори, които бяха най-силно засегнати от кризата. Сега те дори да искат, не могат да се върнат на работните си места в чужбина. Доходите на много българи, които са в чужбина, пък са намалели заради кризата и това също води до спад на изпращаните от тях пари. Цените в останалите страни по света също нарастват, необходими са повече средства за издръжка на живота, което намалява сумите, които емигрантите могат да изпратят на роднините си.

През януари изпратените пари от емигранти са 11,9 млн. евро, а през февруари – 12,9 млн. евро. Сумите са почти колкото през същите месеци на миналата година. За цялата 2021 г. получените средства от емигранти са 161,5 млн. евро, показват данните на БНБ. През 2019 г., годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха значително повече – 1,219 млрд. евро.

Парите от емигранти са изключително важни не само за отделните домакинства, които ги получават, а и за икономиката като цяло. Тези средства се използват за покриване на сметки, за ремонти, за образование на децата, затова водят до ръст на оборота и икономиката на страната. Намалението на парите от емигрантите води до обедняване на домакинствата, които са разчитали на тях, но и до спад на оборотите в търговията на дребно и услугите в страната.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x