Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Българите се завръщат на село

Българите се завръщат на село

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Повече от 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, избрали да живеят на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов посочи, че само за изминалата 2021г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села. В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти, съобщава selo.bg.

Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София. Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия, разказва nova.bg.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, смята Иван.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на  клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x