Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > България – Европейски лидер по ниски доходи и скапана икономика

България – Европейски лидер по ниски доходи и скапана икономика

Въпреки че България се гордее със своята историческа слава и стародавни подвизи, съвременната реалност на страната я изправя пред нови предизвикателства. Според последните данни, България остава лидер в Европа – не в икономическия растеж или инвестициите, а в способността си да уталожи амбициите на своите граждани.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Годишните данни показват, че средната годишна заплата на гражданите е на равнище с най-малките в ЕС – само 9,355 евро, което според местни експерти показва висока степен на „самозадоволство“ и „способност да се живее на минимално“. Икономисти отбелязват, че разликата в доходите между България и другите членки на ЕС остава огромна – впечатляващи три пъти по-малко.

„Ние не само че не догонваме другите, но и успешно избягваме всякакви опити за икономическо разнообразие,“ споделя икономистът Атанас Кацарчев. „С нашето административно бреме и нестабилния политически климат, въпросът не е как да растем, а как да останем непроменени.“

Според други анализи, усилията за привличане на чуждестранни инвестиции са предизвикани от факта, че „мъртвите“ пари в депозитите на банките остават неуважени от икономическите дециденти.

„Защо инвестираш, когато можеш да се почувстваш уютно на задния си телефон?“, коментира с ирония икономическият анализатор Щерьо Ножаров.

Политическите лидери не се отказват от амбициозната цел да „надминат“ предишния век, въпреки че изглежда все по-малко вероятно е да успеят да преследват и последват съвременните икономически тенденции.

Само времето ще покаже дали България ще продължи да се възползва от своята легендарна история лежейки на стари лаври и дитирамби или ще промени курса си в усилията да постигне икономическо „благоденствие“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x