Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > България е на първо място в ЕС по процент издадени документи за временна закрила на бежанци

България е на първо място в ЕС по процент издадени документи за временна закрила на бежанци

България е на първо място в Европейския съюз по процент издадени документи за временна закрила на бежанци. Към днешна дата този процент надхвърля 85%. Това обяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, която откри дискусия на тема: „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, провеждаща се от представителството на Европейския парламент у нас, предаде БТА.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В България са преминали над 200 хил. души, които бягат от войната. У нас са останали около 100 хил., обясни вицепремиерът. Според нея страната ни се справя добре с посрещането и предоставянето на помощ за бежанците, като на територията на страната вече работят около 200 гишета за регистрация.

Предстои следващата още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България, допълни още Калина Константинова.

Целта на дискусията е да се обсъдят основните предизвикателства, породени от вълната бежанци от Украйна в цяла Европа, както и краткосрочните и средносрочните решения. Сред обсъжданите теми са европейските политики и инструменти за подкрепа, проблемите на украинските бежанци, както и предизвикателствата пред институциите, които им оказват помощ.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x