Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > България загуби близо милиард заради Шенген

България загуби близо милиард заради Шенген

Икономическите загуби от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно, според доклад на Българската академия на науките, изготвен по искане на Министерството на икономиката и индустрията. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов посочи тези данни по време на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, организирано съвместно от „ПанЕвропа България“ и Посолството на Унгария у нас.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Министър Николов подчерта, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство има значително влияние не само върху бизнеса в двете страни, но и върху всички европейски компании, опериращи в региона. Частичното приемане води до икономически загуби за целия регион и ЕС, като тези загуби включват пропуснати ползи от престой на тежкотоварния транспорт, оценявани на 544.9 млн. лв. Така общите преките и потенциални ползи от премахване на сухопътния граничен контрол се изчисляват на 1.3 млрд. лв. годишно.

Министър Николов изтъкна, че включването на България в сухопътното Шенгенско пространство е критично важно за компаниите от всички сектори на българската икономика, както и за чуждестранните инвеститори. Ползите включват намаляване на трафика по границите, подобряване на транспортната свързаност и развитие на логистичната инфраструктура, което ще засили икономическите връзки в региона и ще увеличи интереса на инвеститорите.

Министърът също отбеляза, че положителните ефекти от присъединяването на България към Шенгенското пространство не са с еднократен характер, а ще се засилват с времето, поради по-дълбоката икономическа интеграция в Европа. Отлагането на приемането води до по-големи пропуснати ползи за българската и европейската икономика, поради което присъединяването следва да бъде ключов приоритет.

Пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще има положителен ефект и върху останалите страни от ЕС и техните граждани. Тези ефекти включват укрепване на външните граници, увеличаване на търговския обем, намаляване на разходите за износители, съкращаване на времето за придвижване на стоки, намаляване на несигурността и предвидимостта в сроковете за доставки, спестявания от административно обслужване и проверки, ползи за туризма, и екологичен ефект.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x