Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > България има нов оръжеен магнат

България има нов оръжеен магнат

Българският бежанец доктор Антон Стефов , който е притежател на водещия производител на бронирани коли в международен мащаб – International Armored Group (IAG), се насочва към директни вложения във военната индустрия в България.

Първата му стъпка е наемането на полигона в Змейово, Старозагорско, за осъществяване на наложителните тествания за качество и надеждност на създаваните от него коли по стандартите на НАТО, оповестиха от компанията.

Решението на доктор Стефов да вложи средства в полигона на Министерството на защитата е част от дълготрайната му визия за директни вложения в родината му.

“ От години премислям да разширя наличието на IAG в България, освен поради вероятността на пазара, само че и тъй като за мен патриотизмът значи действителна поддръжка за страната в стопански измерения. Смятам, че е настъпил верният миг, в който пред България се откриват нови хоризонти. Провеждането на тествания за узаконяване, в които влагаме огромен запас в интерес на старозагорския район, е първата стъпка от тактиката ни да се установим трайно в България. Искаме да подкрепим индустрията, да подпомогнем развиването на положителни експерти, да увеличим заетостта, да влагаме в образованието на амбициозни бъдещи специалисти „, разяснява доктор Стефов в публикувано публично известие.

Засега първата стъпка е скромна, като направените вложения досега са в размер на към 150 000 лева, само че доста скоро се планува да бъде оповестена огромна инвестция на събитие с представители на страната, прецизираха от компанията за Mediapool.

Кой е доктор Антон Стефов?

Основателят на IAG доктор Антон Стефов е приключил “ Машинно инженерство “ във ВМЕИ, през днешния ден Техническия университет в София, където е бил и учител. Има и офицерско звание.

Емигрира в Канада на 35 години. Там основава първата си компания за брониране на коли, а през 1996 година основава International Armored Group (IAG), в която през днешния ден работят над 1000 души.

В момента най-голямата индустриална база на IAG е в Обединените арабски емирства, а останалите са в Съединени американски щати, Канада и Турция.

Филиали на IAG, с изключение на в България, са ситуирани и във Англия, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

Антон Стефов живее и работи по едно и също време на няколко континента.

Първа доставка за Българската войска

Междувременно IAG извърши отговорностите си като подизпълнител на българската “ Самел – 90 „, която през 2020 година подписа контракт за доставка на бронирани коли за потребностите на “ Силите за специфични интервенции “ към Министерството на защитата, показват от компанията.

Първите 45 машини към този момент са в България. Те са създадени в период без значение от тежките стопански условия, подбудени от разпространяването на Covid-19 – понижено произвеждане на мотори, електроника, съществени съставни елементи за коли в международен мащаб, понижен потенциал на превоз сред континентите, незадоволителни свободни потенциали на контейнеровози и стачки, показват от компанията.

Успехът на целия план се дължи на доверието на международните производители към IAG, на коректността на компанията във връзка с декларираните доставки и на спазването на интернационалното законодателство.

Изпитвания на бронирани коли в България

От 2021 година за първи път тествания за узаконяване на бронирани коли по стандартите на НАТО се организират и в България. Това става допустимо, откакто IAG получава единодушие от интернационалната лаборатория TNO в Нидерландия за взаимно осъществяване на някои от тестванията на българска земя.

През август 2021 година на “ Централен артилерийски полигон – МО “ са извършени проби по стандарт NATO STANAG 4569 – равнище 4a и 4b за отбрана от гърмеж 10 кг тротил и 50 кг тротил непряк гърмеж. Предмет на узаконяването е тактическото транспортно средство “ РИЛА 4х4 XTREME MRAP „ (Mine-Resistant Ambush Protected).

Изпитанията не престават и през ноември 2021 година с неповторим непряк гърмеж със 100 кг тротил според NATO STANAG 4569.

“ РИЛА 4х4 XTREME MRAP “ е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас през днешния ден.

Сертифициращата организация TNO оцени отличните условия на полигона на Министерството на защитата и основаната организация, показват от компанията.

Всички резултати от тестванията са предоставени на Института по защита “ Проф. Цветан Лазаров „. Това ще даде опция за струпване на статистически данни и основаване на математически модели във връзка с разпространяването на взривните талази, въздействията върху материали и тяхната дисторция.

Отлични оценки получават и производителите на тротиловите отливки от “ Института по металознание, уреди и технологии “ при Българска академия на науките. Специалистите от Българска академия на науките са създали и употребявали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови произведения. Предстоят договаряния за присъединението на института към работните групи от експерти, които основават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

Какво създава IAG

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

От основаването си преди повече от 25 години до момента IAG се е утвърдила като един от най-технологично напредналите производители на изцяло предпазени бронирани коли в света.

Компанията обезпечава бронирани транспортни средства за организации на държавно равнище, както и за Организация на обединените нации и НАТО, в страни с нараснала неустойчивост.

IAG е определена и от NASA Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за конвой на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и коли за спешна помощ на IAG се употребяват от гранична полиция, за умиротворителни задачи, за лична отбрана, за банково дело, за нефтената промишленост в разнообразни точки на света.

Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически транспортни средства, бронетранспортьори, коли за надзор на безредиците, за транспортиране на полезности, коли за спешна помощ, бронирани джипове и първокласни седани.

Технологията на IAG Smartarmor™ обезпечава потвърдена отбрана при необятен набор от балистични и взривни офанзиви. IAG е измежду първите производители в света с най-високо равнище на балистична сертификация за бронирани коли – BRV 2009 VR7. Това значи, че подсигурява запазване на човешкия живот и при офанзиви с избухливи устройства и мини.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x