Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > България има първи пилот на Ф-16: Капитан Александър Велинов,но самолетите са още на хартия

България има първи пилот на Ф-16: Капитан Александър Велинов,но самолетите са още на хартия

На церемония в 162-а ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия българки пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни.

България сключи договор в началото на 2020 г. за закупуване на самолета F-16 с очаквана доставка през 2023 година. Капитан Велинов беше избран за един от четиримата пилоти да преминат специализиран курс по английски език, преди да преминат целия курс на подготовка в САЩ.

„Гордеем се с капитан Велинов и цялата българска авиация”, каза бригаден генерал Джефри Бътлър, командира на 162-ра ескадрила. „Тяхното обучение тук в Аризона укрепва както Европейския съюз, така и алианса на НАТО“, каза той.

F-16 трябва да замени старите български изтребители Миг-29.

„Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че зависи от първите пилоти, които преминават обучение в САЩ, за да изградим основата и да поставим висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно”, каза капитан Велинов.

Странно, че няколко часа след събитието на фейсбук страницата на МО и ВВС няма нито дума за добрата новина. Явно и при министър Заков продължават традициите от времето на Стефан Янев, темата за F-16 да не е предпочитана от пресцентъра на министерството./БГНЕС

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x