Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > България и Азербайджан обсъждат сътрудничество в енергийната сфера

България и Азербайджан обсъждат сътрудничество в енергийната сфера

Министърът на енергетиката на България, Владимир Малинов, отправи покана към компании от Азербайджан да участват в процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-26 Хан Тервел“. Тази процедура беше обявена на 12 юни в Официалния вестник на ЕС, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Владимир Малинов проведе среща с министъра на икономиката на Азербайджан, Микаил Джаббаров, на която присъстваха и посланикът на Азербайджан в България, Хюсеин Хюсеинов, както и вицепрезидентът на SOCAR, Елшад Насиров. Срещата се състоя в рамките на шестото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, проведена в Баку.

Министър Малинов подчерта значението на разработването на местни находища на нефт и природен газ за осигуряване на енергийна независимост на България и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Той заяви, че разширяването на проучванията в Черно море е от стратегическо значение за диверсификацията на енергийните доставки и че правителството полага усилия за ускоряване на този процес.

Фокус на разговора беше и разширяването на дейността на SOCAR в България. През миналата година компанията откри свое търговско представителство в страната, като участие в разширяването на газификацията е една от потенциалните посоки за развитие на дейността й.

По време на посещението си в Баку, министър Малинов разговаря и със заместник-министъра на енергетиката на Азербайджан, Камал Абазов. Малинов подчерта, че България е енергиен център в региона поради своето геостратегическо разположение и добре развитата инфраструктура. Той спомена усилията за разширяване на електропреносната система високо напрежение, финансирана с европейски грантове, и за засилване на междусистемното свързване с всички съседни държави.

Министър Малинов информира за официалното решение България да се включи в Зеления енергиен коридор, като споразумението вече е подписано с четири държави. Значението на Вертикалния газов коридор като източник на енергийна сигурност чрез диверсификация на газовите доставки също беше обект на разговорите. С повишаването на капацитетите за пренос от юг на север, България ще има възможност да транспортира алтернативни количества природен газ за целия регион, включително и от Азербайджан.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x