Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

България купува или наема 10 изтребителя „Грипен“

„С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната (МО) е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети“, това съобщиха преди минути от военното ведомство.

„Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ“, уточняват от МО.

Информацията е по повод новина от по-рано днес, според която служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя „Грипен“.

Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист.

Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x