Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > България остава без газ от терминала край Александруполис

България остава без газ от терминала край Александруполис

Гръцката проектна компания „Газтрейд“ отложи стартирането на търговски операции на терминала за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис за четвъртото тримесечие на 2024 г., съобщава азербайджанската Trend. Първоначалният график предвиждаше съоръжението да заработи през април 2024 г. Забавянето е резултат от открит технически дефект по време на свързването на платформата за регазификация с газопровода.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

България, която е съакционер в терминала чрез „Булгартрансгаз“ с 20% дял в проектното дружество „Газтрейд С.А.“, очаква от месеци първите доставки на втечнен природен газ. Терминалът е стратегически важен за България и други страни в региона като Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна, тъй като се очаква да доставя втечнен газ от САЩ и други страни.

На среща между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и ръководството на „Газтрейд“ бе постигнато съгласие да се начертае ясен план с конкретни технически решения до 15 юли, с цел въвеждане на съоръжението в експлоатация в най-кратки срокове. Министър Малинов подчерта важността на решителни мерки за отстраняване на дефекта и настоя за въвеждане на терминала в експлоатация до края на текущата година. Той посочи, че допълнително забавяне е недопустимо предвид стратегическото значение на терминала за енергийните доставки в региона.

Очакваният пропускателен капацитет на терминала е 5.5 млрд. куб. м газ годишно, което се равнява на максимална доставка от 22 милиона кубически метра на ден. Терминалът край Александруполис допълва газовата мрежа в Европа, свързвайки се с интерконектора Гърция – България (IGB), Трансадриатическия газопровод (TAP), част от Южния газов коридор (SGC), и други проекти за разширяване на подземното съхранение на газ (UGS) в Европа. Тези връзки са насочени към гарантиране на енергийната сигурност на Европейския съюз.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x