Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Вагит Алекперов подаде оставка като шеф на „Лукойл“

Вагит Алекперов подаде оставка като шеф на „Лукойл“

Вагит Алекперов се отказа предсрочно от правомощията си на ръководител на нефтената компания „Лукойл“ и напуска съвета на директорите, съобщава ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Засега не е ясна причината за напускането му.

От компанията отбелязват, че Алекперов не притежава контролен пакет акции на „Лукойл“. Пряко като акционер той притежава само 3,12% от акциите, а също така под негов контрол са още 5,43% от акциите без право на глас, които Алекперов притежава чрез фондове.

Алекперов информира днес компанията за решението си да се откаже от пълномощията на член на Съвета на директорите, а и предсрочно да прекрати пълномощията си на президента на „Лукойл“, пишат от компанията.

Вагит Алекперов напуска компанията след 29 години работа в нея. Той е избран за нейн президент и председател на Борда на директорите през 1993 г. Самата компания „Лукойл“ е създадена на 5 април същата година.

Той беше санкциониран след началото на войната в Украйна от държави като Великобритания и Австралия. Активите му в страните бяха замразени, а също му бе наложена забрана за пътуване.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x