Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > Важен проект за училището в Сарафово

Важен проект за училището в Сарафово

С 45 гласа за местният парламент в Бургас подкрепи предложението изграждането на нов корпус към ОУ „Христо Ботев“ в кв. Сарафово да бъде включено в капиталовата програма на Община Бургас. По време на сесията на Общинския съвет беше припомнено, че през 2004 г. е имало предложение за закриване на школото поради липсата на ученици – 80 към тогавашния момент.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„С усилията на всички институции на училището е даден шанс да продължи. Сега приемът на паралелките е двоен, броят на децата в детските градини е 243 за 2022 г.“, обяви началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева.

Кв. Сарафово е бързо развиващо се селище, в което броят на населението нараства всяка година с 4%. Първите деца на украински граждани, включени в образователния процес, са в това училище.

Съветниците от БСП, СЕК и ГЕРБ се обединиха и гласуваха единодушно по докладната.

Преди това кметът Димитър Николов припомни, че случаят в кв. Сарафово е много по-различен от останалите сгради на учебните заведения. „Там ножът е опрял до кокала, децата са пренаселени и това пречи на образователния процес. Проекта сме го предоставили още преди приемането на републиканския бюджет и разчитахме тази сграда да намери финансиране. Обърнахме се към всички партии от коалицията да ни съдействат. Разчитаме, че ще  ни помогнат за частично решение на проблема, тъй като става дума за градско народно дело. Обявили сме сметка за дарение, има компании и граждани, дарете за една чисто бургаска наша кауза. С ваши усилия, на ОбС, на депутатите, ще решим този проблем. До този момент изграждаме училища само с общински средства и това отнема от другите дейности, но по-добре да ходим по улици с дупки, отколкото да решим бургаските деца от добро образование“, каза Димитър Николов.

Градоначалникът призова представителите на политическите партии от управляващата коалиция – разяснете този проблем на вашите народни представители и съм убеден, че от 6 млрд. лв. за капиталови инвестиции в републиканския бюджет ще се намерят 2 млн. лв. за училището в кв. Сарафово, темата не е политическа и партийна.

Предвижда се новият корпус на училището в кв. Сарафово да се състои от две части – триетажна постройка и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със санитарен възел и помещение за архив. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

По предложение на жители на „Сарафово“ вече е бъде открита и специална дарителска сметка към училището за изграждането на новата учебна база. Това ще даде възможност администрацията и обществеността да обединят усилия за постигането на тази цел в името на децата и тяхното добро образование.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x