Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Важни изследвания за контрол на диабета

Диабетът е хронично заболяване, което изисква редовно наблюдение и контрол на няколко ключови параметри, за да се избегнат усложнения. Ето кои изследвания са важни за хората с диабет:

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Изследване на нивата на кръвната захар

Нивата на кръвната захар трябва да се проверяват редовно. Това изследване може да се извършва и самостоятелно, като се използват глюкомери. Препоръчително е да се прави няколко пъти дневно, особено преди и след хранене, за да се следи как различните храни и активността влияят на кръвната захар.

Изследване на урината

Периодичното изследване на урината помага за откриване на белтък в урината, което може да бъде сигнал за бъбречни проблеми, често срещани при диабетиците. Това изследване се прави най-малко веднъж годишно.

Изследване на гликирания хемоглобин (HbA1c) и фруктозамина

Гликираният хемоглобин (HbA1c) показва средното ниво на кръвната захар за последните 2-3 месеца. Нивото му трябва да се поддържа под 7% при диабетиците. Изследването на фруктозамина е допълнително средство за контрол, което показва нивата на кръвната захар за по-кратък период (2-3 седмици).

Изследване на кръвното налягане

Хората с диабет трябва да измерват кръвното си налягане редовно. Целевото ниво за диабетици е 130/80 mmHg или по-ниско. Високото кръвно налягане може да доведе до сериозни усложнения като сърдечен удар, инсулт или бъбречна недостатъчност.

Изследване на липидите

Липидният профил включва измерване на нивата на холестерола и триглицеридите. Целевите стойности са:

Общ холестерол: под 4.0 mmol/L

LDL (лош холестерол): под 2.0 mmol/L

HDL (добър холестерол): поне 1.0 mmol/L при мъжете и поне 1.2 mmol/L при жените

Триглицериди: под 1.7 mmol/L

Измерване на кръвното налягане при диабет

Кръвното налягане е важен показател за здравето на сърдечно-съдовата система. При диабетиците целевото кръвно налягане трябва да бъде по-ниско от 130/80 mmHg. Високото кръвно налягане често протича безсимптомно, но може да доведе до сериозни усложнения, ако не се контролира.

Причини за високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да се дължи на различни фактори, включително фамилна анамнеза, начин на живот и хранителни навици. Ето някои от рисковите фактори:

Фамилна история на високо кръвно налягане

Африкански или карибски произход

Висока консумация на сол

Наднормено тегло

Липса на физическа активност

Пушене

Прекомерна консумация на алкохол

Стрес

Измерване на липидите при наличие на диабет

Измерването на липидите включва проверка на нивата на холестерола и триглицеридите. Високите нива на LDL и триглицериди, и ниските нива на HDL са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Поддържането на здравословни нива на липидите е от съществено значение за управлението на диабета и предотвратяването на усложнения.

Редовното изследване на кръвната захар, урината, гликирания хемоглобин, кръвното налягане и липидите е жизненоважно за хората с диабет. Тези изследвания помагат за ранното откриване на усложнения и позволяват навременна корекция на терапията, което значително подобрява качеството на живот на пациентите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x