Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Вари го, печи го-Тагарев си остава, жена му ще прибере милиони от сделка с дронове, той твърди, че не било конфликт на интереси

Вари го, печи го-Тагарев си остава, жена му ще прибере милиони от сделка с дронове, той твърди, че не било конфликт на интереси

Нов скандал с конфликт на интереси разтърси парламента преди броени дни. В епицентърът му е фигурата на един министър и неговата жена, този на отбраната -Тагарев.

С една дума -семейна работа и бизнес, но какво от това?! В България отдавна сме свикнали такива абсурди да се случват периодично, а народа е приел това, като нещо нормално за управниците ни, без което не биха били разпознаваерми фигури в деградиралото ни общество.

За какво става дума?

Министърът на отбраната отхвърли обвиненията на БСП за явен конфликт на интереси при поръчката за дронове за българската армия. Това стана по време на дебатите по вота на недоверие заради политиката в областта на отбраната и националната сигурност.

„Висят въпроси около доставка на дронове с участие на близки и роднини на министър Тагарев от фирмата, спечелила поръчката“, заяви Кристиан Вигенин от БСП, докато представяше мотивите на опозицията. 

Даже корумпети Руди Гела остана , като треснат от гръм и едва успя да изрече от трибуната:

„Как така вашата съпруга е съдружник с изпълнителния директор на фирма с поръчка за 11 милиона? Аз не знам как да го нарека“.

Щом Гела няма думи, какво остава за останалите нормално мислещи хора с морал.

Към обвинителите се включи и лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Ако може някой тук, в тази зала, визирам министъра, да ме назначи в тази фирма при жена си, ще си мълча като будала, няма да кажа нито една дума. Искам да бъда корупционер, заедно с Тагарев и жена му“, каза Йорданов във връзка с мотивите на вота, в които се посочва, че при договор за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. има съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката.

В типично свой нагъл стил Тагарев отговори, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма „Телесис“, която участва в обединението „Български безпилотни летателни системи“, спечелило поръчката за дроновете. Естествено, всичко е станало „съвсем случайно“, без „никакъв умисъл“ -„честно и почтено“?!

Министърът на отбраната обаче посочи, че жена му от 20 години не е в управлението на „Телесис“ и имала малък дял като съдружник. Толкова малък, че им позволявал „скромно съществуване“ и „почивки на Малдивите три пъти годишно“.

Военният министър се оправда по баналния начин, че консорциумът е спечелил конкурса месец преди самият той да стане министър на отбраната. 

Тагарев изреди, че процедурата е стартирала през 2019 г., през 2020 е била обявена обществената поръчка, а офертите подадени през март 2022. На 3 май т.г., повече от месец преди да стане министър, е бил посочен изпълнителят. Ама разбира се, всички му повярвха и най-вече прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ, които не пожелаха да се самосезират и извършат проверки ма въпросния „случайник“ и съпругата му- „скромен акционер“.  

И за да е пълна наглостта, той допълни още, че когато през юли, заради инфлацията, фирмата е поискала актуализиране на сумата, МО, вече под негово ръководство, е отказало, като не уточни нито каква е била предходната сума, нито каква са поискали след инфлацията, даже и документ не показа.

Датирамбите на Тагарев са толкова безобразно цинични, че прекрачват всякаква граница на търпението, имаше очи да нарече това „публична и персонална атака“ от БСП към него и отрече всякакъв конфликт на интереси.

По думите му, ако имаше такъв, то досега социалистите щяха да са сезирали съответните институции, а не да му задават въпрос през парламентарния контрол.

„Готов съм с отговора на въпроса на Румен Гечев от два месеца, но неизвестно защо не беше планирано да отговоря устно“, отбеляза Тагарев.

През това време социалистите публично го атакували, докато той мълчал, за да запази уважение към парламента, обясни Тагарев.

Господин Тагарев, акоимахме работещи институции в България, те нямаше да чакат БСП да ги алармира, а отдавна щяхте да бъдете разследван и в следствения арест, където ви е мястото.

Къде, ако не в парламента трябва да ви се задават въпроси от държавно значение -в кварталната кръчма ли?

Ако имахте капка морал сам щяхте да искате да отговорите на Румен Гечев и въпросите му, свързани с вашите корупционни практики откакто сте министър на отбраната на Република Украйна, извинявайте -България.

Той отговори на всички обвинения на вносителите на вота на недоверие в сферата на отбраната по обичайният за новоизлюпените ни политици-шарлатани стил -реторично словоблудство. Много каза Тагарев, а реално нищо не изрече смислено и ясно.

Изтъкна, че средствата за отбрана през новата бюджетна година дори надхвърлят 2% от БВП, а над 1/4 от средствата са заделени за научни изследвания и инвестиции в армията. 

Дотук добре, ама това не значи, че тези пари в голямата си част трябва да постъпят в семейните сметки на семейство Тагареви.

Обясни, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и те ще бъдат представени през февруари в „бяла книга“ за отбраната.

По-скоро „червена книга“ на отбраната ни е нужна с министри, като Тагарев.

„Искрени поздравления за вносителите на вота. Правилно отбелязахте, че Русия води агресивна и с нищо непредизвикана война с Украйна. Ако постигнем консенсус на тази тема, ще имаме национална, а не партийна политика“, опита се да иронизира той социалистите.

Неизбежно беше министърът на отбраната да прехвърли въпроса към Русия и Путин.

„Мирът ще бъде възстановен, когато режимът на Путин загуби“, каза той и добави, че този вот на недоверие не отразява обективното състояние на отбраната ни.

А редът в българското управление на страната ще се възстанови, когато такива като Тагарев влязат за продължително време зад решетките и не бъдат допускани никога до ръководни постове в държавата.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x