Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Василев предлага държавата да плаща третия ден от болничния

Василев предлага държавата да плаща третия ден от болничния

Държавата да плаща и третия ден от болничния, предвижда дългосрочната бюджетна прогноза на финансовия министър Асен Василев. Уловката е, че тежестта за бизнеса е предвидено да бъде намалена едва през 2025 г. и то само ако депутатите приемат това предложение.

Ако стане факт, промяната идва повече от десет години, след като финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков натовари бизнеса да плаща първите три дни от болничния на всеки работник. Това се случи през 2011 г., като тогава тази промяна бе обявена като временна антикризисна мярка. Преди това работодателят плащаше само първия ден, а останалата част беше за сметка на бюджета на НОИ.

Всъщност идеята не е нова за Асен Василев. Той отвори позабравената тема за изплащането на болничните миналата година, когато се опита да я прокара с удължаването на бюджета за 2022 г.

В мотивите си тогава той и колегите му посочиха, че това е „допълнителна тежест за бизнеса“ и „пречи на развитието на малките и средни предприятия“.

Понастоящем първите дни се покриват от работодателя – в размер на 70% от дневното брутно възнаграждение.

Работодателските организации от години настояват за изменение на закона и държавата да си поеме третия ден от болничния на служителите.

Промяната ще доведе до ръст на разходите за бюджета със 77 млн. лв.

Финансовият министър планира и вдигане на прага за регистрация по ДДС – също от началото на 2025 г. Предвижда се тогава той да стане 166 хил. лв. спрямо 100 хил. лв. в момента.

Припомняме, че прагът бе завишен в началото на тази година и то значително – от 50 на 100 хил. лв. – за първи път от неговото въвеждане преди 20 години. Повторното повишение от началото на 2025 г. се предвижда да намали приходите на държавата с около 215 млн. лв.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x