Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Васил Божков ще се сдобие с обвинителни актове за четири тежки престъпления

Васил Божков ще се сдобие с обвинителни актове за четири тежки престъпления

Софийска градска прокуратура ще обвинителни актове за четири престъпления от бизнесмена Васил Божков. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

След приключване на разследването, става ясно, че Божков е обвинен за: опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динев (чл. 116 НК); подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев, което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК), както и подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК).

Първоначално досъдебното производство е водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда. В края на март месец т.г. наблюдаващите прокурори са прекратили частично делото, а в останалата му част предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт. Част от материалите са отделени от разследването и са изпратени на Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Благоевград, информираха от прокуратурата.

От разследването са отделени и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура.

Разследването е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда, уточняват от прокуратурата.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу Божков за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динов (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев, което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК), допълват от прокуратурата.

Обвинителният акт срещу бизнесмена може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

На 25 август 2023 г. Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше и беше задържан на летището в София. На следващия ден Софийският градски съд го задържа в ареста. В момента той е под домашен арест с електронна гривна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x